Over hetgoedeleven.com: Het goede leven wil een ontmoetingsplaats zijn voor christenen. Op onze site bieden wij nieuws en achtergronden over geloof en samenleving. U kunt reageren op verhalen of  zelf discussies starten.
 Lees Verder

Samenleving
Advertentie

Ontmoeten Forum
dinsdag 14 oktober 14:09
Geachte Piet Strootman, In Uw reactie zegt U: " het gaat volstrekt niet om een soort algemeen geloof, " Er is hier weer sprake van een misverstand, denk ik. Hier wordt weer Geloof met godsdienst verward. Ik heb het over het gemeenschappelijke dat elk waarachtig Geloof in zich draagt. Net zoals we het over dezelfde hebben als we spreken van "de God van Abraham; de God van de Christene...
zondag 12 oktober 22:06
Inderdaad, Strootman, ik zie in die uitspraak ('Eer Abraham was, was Ik') de bedoeling. En die is dat Hij, in de Geest, altijd bestaan heeft. Dus ook nu op 12 oktober 2014! De juiste tekst is trouwens: 'Eer Abraham was, Ben Ik'. In de tegenwoordige tijd dus. Het "Ben Ik" slaat op het eeuwig Zijn. Het Zijn zonder begin en zonder einde. Hij demonstreert hier de eeuwigheid van het Leven. Het...
zondag 12 oktober 16:20
Paulus schreef in 2 Korinthe 13.5 aan ons:'Stelt uzelf op de proef, of gij wel in het geloof zijt, onderzoekt uzelf.Of gelooft gij niet, dat Jezus Christus IN is is?Want anders zijt gij verwerpelijk'En Johannes schreef in Johannes 4.2 en 3:'Hieraan onderkent gij de Geest Gods:Iedere geest, die belijdt, dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, is uit God; en iedere geest, die Jezus niet belijdt,...
Met meldingsplicht wordt het fijn langs de lijn
Eric van Dorp
woensdag 25 januari 10:29
De Voetbalwet die op 1 september 2010 van kracht ging is niet streng genoeg. Dat vindt Eric van Dorp, voorzitter van het Supportersplatform Betaald Voetbal (SVB).
Met meldingsplicht wordt het fijn langs de lijn
De 19-jarige Wesley van W. valt AZ-doelman Esteban tijdens het bekerduel tegen Ajax op 21 december aan. Een betere Voetbalwet, met meldingsplicht, zou het geweld volgens het Supportersplatform Betaald Voetbal (SVB) kunnen helpen uitbannen. Foto: ANP

De eerste helft van het huidige voetbalseizoen is ontsierd door een aantal ernstige incidenten, veelal veroorzaakt door hooligans die al eerder betrokken zijn geweest bij voetbalgeweld.

Blijkbaar is de huidige voetbalwet niet voldoende om het supportersgeweld te stoppen. En dus dreigen de welwillende supporters weer de dupe te worden van enkele onverlaten.

Meldingsplicht

Het Supportersplatform Betaald Voetbal pleit daarom morgen in de Tweede Kamer, waar een rondetafelgesprek over de werking van de Voetbalwet plaatsvindt, voor nog strengere regelgeving en met name voor een meldingsplicht.

Een stadionverbod alleen is niet voldoende. Een meldingsplicht gekoppeld aan sancties indien niet nageleefd - naar Engels voorbeeld - waarschijnlijk wel.

Daarom is de SBV blij met het initiatief van de PvdA en PVV om de Voetbalwet te verbeteren. Beloon welwillende supporters en bestraf de daders. Niet andersom!

Met een betere Voetbalwet, die ingezet tegen individuen in plaats van groepen van supporters, zal een goede stap gezet worden in de strijd tegen hooligans en vandalen.

Verzieken

Een procentueel te verwaarlozen groepje mensen is immers nog altijd in staat het voetbal te verzieken. Deze hooligans zijn echter wel beeldbepalend voor de ‘voetbalsupporter’.

Eindeloze discussies zijn gevoerd, dure onderzoeken gedaan om dit probleem te beteugelen of op te lossen, maar het resultaat is tot dusverre nihil.

Van Rome tot Charleroi en van Zürich tot aan Moskou heeft er de afgelopen dertig jaar onderzoek plaatsgevonden naar de beste vorm van supportersaanpak. Of zullen we met deze kennis maar spreken over supportersbegeleiding?

Vertrouwen

Juist in Nederland zouden we toch moeten weten dat ‘soft beter is dan hard’, oftewel dat de overheid vertrouwen moet uitstralen.

Mensen die niet kunnen omgaan met dit vertrouwen, de voetbalhooligans, moeten we hard strafrechtelijk aanpakken met forse boetes, maar vooral met een langdurige meldingsplicht.

Hier moet zo min mogelijk bureaucratische rompslomp bij uitvoering voor Openbaar Ministerie en politie aan te pas komen. Het probleem ligt bij de hooligans, maar óók de oplossing!

99 procent van de voetbalfans is van goede wil. Ze komen voor een mooie wedstrijd om na afloop  vrolijk of treurig huiswaarts te keren.

Ondanks deze goede wil wordt het wel stelselmatig onderworpen aan allerlei maatregelen. Belemmering voor kaartverkoop, fouillering, camera’s en politie die nadrukkelijk aanwezig is. De privacy is nagenoeg nul als wedstrijdbezoeker.

Keihard

Het Supportersplatform Betaald Voetbal, de koepelorganisatie van de meeste supportersverenigingen in het betaalde voetbal, vindt dat het nu echt anders moet.

Behandel iedereen die naar het voetbal komt kijken normaal, maar wees keihard naar mensen die komen voor de ellende. Helemaal uitbannen van supportersgeweld is onmogelijk omdat er altijd nieuwe aanwas zal zijn van hooligans.

Maar er valt wat aan te doen. Een stadionverbond helpt niet, een meldingsplicht op het moment van de wedstrijd waarschijnlijk wel. Engeland heeft het voorbeeld allang gegeven.

Privacy

De SBV is daarnaast ook een groot voorstander van de Wet van privacy. Het gebruiken van foto- en beeldmateriaal moet echter wel zorgvuldig gebeuren.

De politie moet voldoende en uitputtend onderzoek doen om de identiteit van personen op andere manieren te achterhalen.

Het kan niet de bedoeling zijn dat elke supporter de kans loopt om met een foto op een billboard te verschijnen simpelweg omdat hij of zij in de buurt was van lieden die de boel verzieken.

Uiterste zorgvuldigheid dient betracht te worden. Waarom? Omdat de voetbalsupporter dezelfde rechten en plichten heeft als iedereen in ons land.

Eric van Dorp ( 55 ) is voorzitter van de SBV: Supportersplatform Betaald Voetbal opgericht 1 september 2011. Daarvoor was hij voorzitter van de Feyenoord Supportersvereniging
Delen via:
Schrijf als eerste een reactie!
Login om te kunnen reageren
Uw emailadres
Uw wachtwoord