Over hetgoedeleven.com: Het goede leven wil een ontmoetingsplaats zijn voor christenen. Op onze site bieden wij nieuws en achtergronden over geloof en samenleving. U kunt reageren op verhalen of  zelf discussies starten.
 Lees Verder

Geloven
Ontmoeten Forum
woensdag 16 juli 22:53
Ik citeer uit het boek van Joke Hermsen, "Een nieuwe bevlogenheid": "De huidige mens zoekt verknopingen met het sacrale, maar niet meer via het keurslijf van het christendom. Dat laatste is pass en daarom is er de noodzaak om iets nieuws te vinden." Ineke Evink geeft als antwoord op de vraag of 7keer7 heeft opgebracht wat ervan werd verwacht: ,,Nee, ik had eigenlijk pleidooien ver...
woensdag 18 juni 22:18
De crisis in het Christendom, secularisatie, is volgens mij een gevolg van de ingrijpende technologische veranderingen. We staan in meerdere opzichten op een keerpunt. Mensen hebben de behoefte en zijn door de technische middelen zoals de media ook in staat om zelf conclusies te trekken en een eigen mening te vormen. Secularisatie is een gegeven waarmee serieus rekening mee moet worden gehoude...
maandag 09 juni 15:52
Over dit onderwerp schrijf ik naar aanleiding van een tekst uit het parochieblaadje in de week voor Pinksteren 2014. citaat: "De verrezen Heer Jezus schenkt zijn geest. Een Geest die n maakt, alle volkeren tot het volk van God. Een Geest die muren afbreekt die mensen hebben opgebouwd. Een heilige Geest die een nieuw volk opbouwt en vormt" De schrijver, waarschijnlijk de pastoor, h...
Kardinaal
L. van Ulden ofm
maandag 05 maart 10:00
Het was wel even wat anders dan vroeger als een Nederlander tot kardinaal verheven werd.
Met een bijna Byzantijnse verering werden de voorgangers van de huidige ontvanger van deze waardigheid gehuld in wolken van wierook. De huidige laureaat moet het doen met zuinige commentaren op zijn promotie.

Zijn kerk heeft heel wat onprettigs uit te leggen, en hij moet voor rechters verschijnen om zich te verantwoorden. Overigens voor zaken die gepleegd werden toen hij zelf nog op de kleuterschool zat, en die bovendien binnen een territorium plaatsvonden waarheen hij zelf ook maar verplaatst is.

Onfrisse geur

Er zit dus wel iets onredelijks in de onfrisse geur die uit vele spuitbussen de wierookodeur van het hoge ambt verdreven heeft. Er werd hem ook gevraagd om ieder jaar aan de politici uit te leggen wat hij van zijn belofte tot beterschap had waargemaakt.

Mag hij wederkerig ook vragen of de politici jaarlijks aan hem verantwoording afleggen over wat er van hun beloften terechtgekomen is?

Men mag ook een kardinaal het scharlaken hemd van het lijf vragen over wat er in zijn kerk misdreven is, omdat hij, persoonlijk misschien geheel onschuldig, nu eenmaal verantwoording draagt.

Verwarring

Maar iets in de sfeer rond zijn aantreden en optreden begint te ruiken naar verwarring van de ontuchtplegers met degenen die de pech hebben daarvoor naar de rechtbank te moeten omdat het onder hun aansprakelijkheid valt.

Overigens: het kardinaalsrood heet het bloed te symboliseren dat de benoemde bereid moet zijn voor zijn gelovigen te vergieten. Zijn we in ons land al zover dat we er rijp voor worden hem dit te vragen?
Delen via:
Schrijf als eerste een reactie!
Login om te kunnen reageren
Uw emailadres
Uw wachtwoord