Rechtstaat in de versnipperaar

Tamarah Benima

Nederland is geen falende staat, zoals zo vele in de derde wereld, met corrupte rechters, corrupte aanklagers, waardeloze advocaten, tenhemelschreiende rechtsongelijkheid, een hoog percentage onterechte veroordelingen en een falend systeem dat juridische fouten aan de kaak stelt.

Dat gezegd hebbende, moet iedereen zich zo langzamerhand ernstige zorgen gaan maken over het recht in brede zin. Onlangs kwam naar buiten dat er jaarlijks drie miljoen misdaden worden gepleegd – groot en klein. De aangiftebereidheid staat onder druk, want ‘het heeft toch geen zin’. Een absurd laag percentage van de wetsovertredingen waarvan wel aangifte wordt gedaan, wordt opgelost. Veel criminelen die tot een gevangenisstraf worden veroordeeld, verdwijnen nooit achter de tralies. Om de wet dat sekscriminelen geen taakstraf krijgen te omzeilen, geven rechters hen één dag gevangenisstraf plus toch een taakstraf.

Dan is er nog de moord op een medewerker in een tbs-kliniek. Gebrek aan personeel is een van de oorzaken. En de politie: onderbezet, overweldigd door het papierwerk (net als onderwijzers en zorgverleners van allerlei soort) en in toenemende mate met agressie bejegend door ‘het publiek’. Dat ofwel door de cocaïne agressief is geworden – iets waarover je zelden hoort in de krant of op tv – ofwel door de kortelontjescultuur van nieuwe Nederlanders – wat zelden als zodanig wordt benoemd. Agressie trouwens, die steeds vaker niet een-op-een wordt uitgeoefend, maar dankzij de sociale media door groepen.

En dan nu de rechtbankdossiers die in Amsterdam niet door de versnipperaar zijn gehaald, maar in de verbouwingspuinbakken zijn gegooid. Een overheid die zelf de regels voor privacy tot in het belachelijke heeft doorgevoerd, waardoor de burger keer op keer zijn neus stoot als hij informatie wil hebben, gooit persoonsgegevens onbekommerd weg. Het zal wel als de fout van een enkelingen worden opgevoerd, maar is slechts het topje van de ijsberg. Ook de rechterlijke macht is niet meer de betrouwbare ouder die zij zou moeten zijn.